Planera innehåll + Research + Produktion

Planera innehåll syftar på allt arbete som spenderas på att bygga upp en plan för vad som ska produceras för att senare publiceras och distribueras i valda kanaler.

Börja med att sätta upp mål för ert innehåll. Ett mål kan t.ex. vara att driva besökare till en sida där det finns en uppmaning att prenumerera på ert nyhetsbrev. Ett annat mål kan vara att skapa engagerande innehåll som ska leda besökare från en sida till en annan sida, internt på er webbplats. Ett tredje mål kan vara att öka antalet konversationer på Facebook, Twitter eller Instagram.

Börja med målen innan research och produktion tar vid.

Research
Ja, beroende på vilken typ av innehåll ni ska producera kan research vara på sin plats. Ska ni t.ex. skriva ett utförlig guide om hur man bäst steker kött, börja med att kolla hur andra beskriver det. YouTube är jämte bloggar bra källor vid research.

En annan form av research kan vara den interna. Om du arbetar på ett större företag kan samverkan mellan avdelningar vara viktigt. Du vill inte driva på försäljningen utan att stämma av med produktionskapaciteten. Du vill inte lova i ditt innehåll att ni kan levererar inom X antal dagar utan att stämma av med lagret osv. Det torde du redan känna till fast det kan vara bra att bli påmind om det. En bra idé och ett genomförande kan ske snabbt. Ibland alltför snabbt.

Produktion av innehåll kan vara allt och väldigt nischat. Det kan vara text. Det kan vara bild. Det kan vara video. Det kan vara en kombination av text, bild och video. Huvudsaken är att du börjar.

Skrivklåda, skrivtorka – är ett välkänt fenomen hos skribenter och författare. Ett sätt att bota det är att börja skriva om torkan. Har du tur och har en stark vilja kommer det att släppa. Tricket är att få ur dig orden även om de inte är relevanta för slutprodukten.

Släpp de interna kraven på perfektion. Låt orden flöda ur dig. Frigör tankekapacitet.

Det samma gäller bilder. Fastna inte i bildbanken. Sluta drömma dig iväg till nästa produktion. Fokusera på uppgiften som gäller nu. Å andra sidan: Låt bildbanken arbeta åt dig, låt den inspirera dig och få dig på tankar som kan omvandlas till ord. Kanske finner du nya infallsvinklar som du inte tänkt på innan?